Wat doet corona met StekUp?

Het corona virus houdt Nederland in zijn greep. Dat is duidelijk. Dat de gevolgen voor veel mensen enorm zijn is ook bekend. Maar wat betekenen de corona maatregelen voor StekUp? Wat zijn de gevolgen voor een coöperatie in de kinderschoenen? En kunnen wij onze eigen broek wel ophouden in onvoorziene tijden als deze?

Gevolgen van de maatregelen

Coöperatie StekuP heeft het zwaar deze dagen. De afgekondigde maatregelen hebben grote gevolgen. Dit zijn de grootste:

  • Afzeggen opening StekUp Twee dagen voor de geplande opening kwam de regering met de maatregel evenementen met meer dan 100 aanwezigen te verbieden. Allereerst een domper voor het voorbereidende team. En wat een vliegende start had moeten zijn, werd een lamlegging van bijna alles.
  • Vrijwilligers zitten thuis Ondanks de leeftijd en soms zwakke gezondheid zet een trouwe groep vrijwilligers zich in voor StekUp. Daar zijn we heel dankbaar voor. Waardering voor hen betekent ook dat we hen geen onnodige risico’s laten lopen door in de winkel te staan.
  • Omzetdaling met 80-90% We zijn de laatste weken alleen op zaterdag open. Dit combineren we door met een groep mensen te klussen. Zo hebben we toch nog mooie resultaten na een dag werken en hebben we het handjevol mensen dat nog wel komt, welkom kunnen heten.
  • Ondernemers liggen stil Door het verbod op horeca en contactberoepen mogen een aantal van de ondernemers van StekUp niet meer aan de slag. Dat geldt voor de Pakistaanse keuken (Sam’s Kitchen) en de nagelsalon in opbouw. Een valse start in het waarmaken van dromen.
  • Niet langer samen De kracht van de sociale coöperatie en de kringloop is gemeenschap. Bij de kringloop krijgt dat vorm rond de koffietafel en bij de coöperatie rond de werkplekken door samen te werken. Samen kan nu even niet. 

 

De gevolgen van de maatregelen om het coronavirus te controleren zijn dus behoorlijk voor SteKUp. Maar met dit bericht zeggen we niet dat we deze niet omarmen. We begrijpen dat het nodig is en dragen daaraan bij met wat binnen ons kunnen ligt.

Is dit het dan? Kunnen we dit hebben?

Ja en nee. Geen enkel normaal bedrijf kan weken of misschien zelfs maanden stilliggen. Zeker niet bij de start. Gelukkig is StekUp geen normaal bedrijf. Onze vaste lasten zijn laag en verschillende partners dragen financieel bij. Ondanks dat we het saldo op de rekening hard zien dalen, betekent het niet zomaar een vroegtijdig einde van de coöperatie.

We geloven dat we dit kunnen hebben. Het één en ander zal vertragen, klanten hebben voor een dichte deur gestaan en de flow waarin we zaten is hard doorbroken. Maar we doen het niet alleen. Een grote groep mensen heeft al veel voor elkaar gekregen en deze zelfde groep staat klaar om straks verder te bouwen. Nu hebben we even contact door te appen of te bellen, maar straks drinken we weer koffie aan de nieuwe steigerhouten banken. Een gemeenschap van mensen is de kern van het slagen van een sociale coöperatie en niet het ook zo belangrijke geld.

Help mee en deel ons verhaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn